Організація харчування в ЗДО

/Files/images/kuh_2.jpg

нормативно - правова база що регламентує організацію харчування у ЗДО

ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ"


ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ"


Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"

Постанова КМУ від 12.03.2003 № 305 "Про затвердження положення про дошкільний навчальний заклад"

Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591 ''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''

Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243 ''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів''

Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах '' (iз змінами, внесеними згідно з наказом N 202/165 від 26.02.2013)

Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''

Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах ''

На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
Відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.12.2020 року №772"Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2021 році" вартість харчування дітей у здо з 01.01.2021 року становить:

- для дітей раннього віку від 1-го до 3-х років 30,00 (з розрахунку 12,00 - бюджетні кошти, 18,00 - батьківська плата),

- вікові групи з 3-х до 6 (7-ми) років - 35,00 грн. (з розрахунку: 14,00 грн.-бюджетні кошти, 21,00 грн.-батьківська плата). Батьківська плата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста в процентному співвідношенні залишається на рівні минулого року: 40% - бюджетні кошти, 60% - батьківська плата.

Пільги на харчування:

Відповідно до рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.12.2020 року №772 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів дошкільної освіти м.Харкова у 2021 році" від плати за харчування звільняються діти учасників антитерористичної операції ( операції об'єднаних сил) з 01.01.2021 року.
На підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 667 від 21.11.2002 р. пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:

- діти з малозабезпечених сімей;

- діти-сироти ( під опікою);

- діти з багатодітних сімей;

- діти інваліди;

- діти - внутрішньо переміщені особи;

- діти учасників антитерористичної операції.

Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:
Діти з малозабезпечених сімей (безкоштовне харчування):

- довідка з Управління праці та соціального захисту (оригінал) - 1 шт. (поновлюється 1 раз у півроку);

- копія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;

- довідка форма № 3 - 1 шт.

Діти-сироти (під опікою) (безкоштовне харчування):

- копія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;

- копія рішення суду про опікунство - 1 шт.

Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) (оплата за харчування 50 %):

- копія свідоцтва про народження всіх дітей - по 1 шт.;

- копія посвідчення багатодітної сім`ї - 1 шт.;

- довідка форма № 3 - 1 шт.

Діти - інваліди:

- медичний висновок на дитину інваліда;

- копія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;

- довідка форма №3

Діти - внутрішньо переміщені особи :

- копія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;

- копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи - 1шт.

Діти учасників АТО:

- копія свідоцтва про народження дитини;

- довідка учасника антитерристичної операції (копія)

Діти спеціальних груп з порушенням мови:

- висновок про комплексну психолого-педагогичну оцінку розвитку дитину;

- направлення для спеціальних груп;

Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.

У закладі встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові зразки, призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.

Харчоблок, комори, овочесховища утримуються відповідно санітарно-гігієнічним вимогам. Технологічне та холодильне обладнання в робочому стані. ЗДО забезпечений необхідною кількістю посуду, котрий промаркований і використовується за призначенням. У місцях миття посуду є інструкції щодо правил миття посуду, використання мийних засобів.

Наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезоні меню, затверджені СЕС, щоденні меню-розкладки, які відповідають картотекам страв.

У ЗДО організоване трьохразове харчування. У закладі наявний асортимент круп, цукор, борошно, масло вершкове, овочі, риба, м’ясні та молочні продукти, соки тощо. Всі продукти харчування, що надходять в заклад, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. Зберігаються продукти в спеціально облаштованих коморах, овочесховищах, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книгах складського обліку продуктів.

Відповідно до вимог організовано питний режим.

в закладі проводиться відповідна робота з набуття культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі (користування столовими приборами, чергування у групі, сервірування столів і прибирання використаного посуду). Належна увага приділяється культурі прийому їжі.

Як поповнити організм малюка вітамінами в зимово-весняний період

Як підтримати дитячий організм восени.


Вітамінний букет

Харчування дітей в вихідні дні

Правильно організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення організму дитини. І саме за самопочуттям малят, їх фізичним станом, індексом здоров'я оцінюємо ефективність своєї роботи.

/Files/images/viber image 2019-02-08 , 10.33.47.jpg /Files/images/viber image 2019-02-08 , 10.34.49.jpg

/Files/images/viber image 2019-02-08 , 10.33.48.jpg

/Files/images/viber image 2019-02-08 , 10.36.22.jpg /Files/images/viber image 2019-02-08 , 13.07.59.jpg /Files/images/viber image 2019-02-08 , 13.16.53.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 558